2012. február 29., szerda

Hideg paszta

6 kg paradicsom főve és átpaszírozva,
15 db piros paradicsompaprika,
5-6 db csípős paprika,
10 fej hagyma,
2 cikk fokhagyma,
3 nagy zeller,
25 dkg cukor,
 2-3 kávéskanál só,
5 db babérlevél,
8 db szegfűszeg törve és
3 késhegynyi fahéj.
A zöldségeket ledarálva a paradicsomlébe megfőzni, ha jó puhára megfőtt a paradicsomtörőn áttörni és tovább főzni besűrűsödésig. Fűszerezni csak a paszírozás után kell.
Forrón kisebb üvegekbe rakjuk 1 kis szalicilt teszünk a tetejére és száraz dunsztba tesszük.

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Krumplis kolbász

2 kg sovány disznóhús,
2 kg növendék hús,
2 kg főtt áttört burgonya kihűlve,
2 kg szalonna apró kockára vágva,
2 liter főtt hideg tej,
15 dkg só,
2 dkg darált bors,
3 dkg salétromsó,
fokhagyma.
A húst apróra darálni 3/4 óráig dagasztani, mindjárt tölteni és azonnal a füstre tenni. (3 nap erős füst, 3 hét hideg füst.)

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Vajas zsemle

30 dkg liszt
1 dkg élesztő
1 kevés tejben feloldva,
5 dkg vaj,
1 deci tejfel,
kevés só,
1 kiskanál cukor,
nagyon jól kidolgozni
4 részre osztani és mindenikből 8 kicsi zsemlét formálni.
Tepsibe téve jól megkeleszteni, tojássárgával megkenni és sós köménymaggal meghinteni.

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Poharas krém

1/4 kg cukrot megpergelünk, 1 liter langyos tejjel felöntjük, néha megkavarjuk, hogy a cukor olvadjon el.
6 tojássárgát 3 kicsi kanál liszttel elsodorunk addig, hogy ne legyen csomós, ezt hozzáadjuk a tejhez és addig főzzük amíg megvastagszik.
Gyermek piskótát rumba áztatunk pohárba rakjuk a krémet ráöntjük és felül tejszínhabot teszünk, lehet díszíteni mazsolával vagy egy szem meggyel.
(Fals tejszínhab) a 6 tojás fehérjét 6 kávéskanál vízzel habbá verjük, mikor felverődött 6 kanál cukrot hozzáteszünk és tovább verjük.
4 kanál szitatott tejfelt finoman belekeverünk.

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

2012. február 28., kedd

Narancs szörp

3-4 narancs héját lereszelni 2 lt üvegbe tesszük 2 kávéskanál citromsóval és 1 kg cukorral, összekavarni és 24 óráig állni hagyni
1 1/4 liter vizet felfőzni és langyosra lehűteni ráönteni a cukorra 48 óra múlva leszűrni üvegekbe

Mézes lepény

50 dkg liszt,
8 dkg vaj,
13 dkg cukor,
2 egész tojás,
1 késhegy szódapor
13 dkg forró méz,
kevés tejfel,
5 lapot sütni.

Krém:
25 dkg cukor,
25 dkg darált diót tejben megfőzni,
25 dkg vajat kikavarni,
hozzáadni a diós hideg masszát és jó habosra kikavarni. A lapokat cukros-rumos sziruppal jól meglocsolni és úgy töltjük meg a krémmel.

Máz: 1/2 vizespohár vizet főni tenni 5 evőkanál cukorral és addig főzni amég vastag lesz, tetszés szerint kakaót belekeverni egy kicsit még főzni, azután félrevesszük és dió nagyságú vajat belekavarni melegen.
(2 nappal hamarább sütni.)

(Marosvásárhely, 1950-es évek)

Felirat hozzáadása
 Húsvétra megsütöttük.
Nagyon finom lett.
A krémbe kevesebb cukor is elég (20 dkg)
A lapokat világosra kell sütni, 175°C-on, 8-9 percet laponként.
Nagyon finom és kiadós.

2012. február 27., hétfő

Pehely torta


3 tojásból egy piskótát sütünk egy jó nagy tepsibe.
6 tojás fehérjét
6 kanál cukorral
egy vanília porral jó kemény habbá verünk.
25 dkg dióbelet darabokra vágunk megpergeljük és belekavarjuk a habba. Jól kikent tepsibe beleöntjük a masszát és lassú tűznél szárítjuk.

Krém:
6 tojássárgát egy borospohár kávéval 6 kanál cukorral összefőzünk (vanília por). Kihűlés után belekavarunk 20 dkg vajat (kikavart) és a tortát megtöltjük és kívül bevonjuk.

Alól egy sárga utána a két fehér és a tetejére megint sárga hosszú tortát csinálunk.

(Marosvásárhely, 1950-es évek)

Piskóta

4 tojás,
10 dkg vaj,
1 dkg szalakálé,
 20 dkg cukor,
citromhéj,
3 kanál tejföl,
és amennyi lisztet felvesz.
Este bekeverni és reggel késfok vastagságúra nyújtjuk, kiformázzuk és lassú tűznél sütjük.


(Manyikától 1956.IX.19.)

Kemenesi béles

1/2 kg lisztet,
20 dkg vajat,
2 dkg élesztőt,
2 egész tojást, kettőnek meg a sárgáját összegyúrunk annyi tejjel, amennyit felvesz.
Vanília és citrom
A tésztát két részre osztjuk, az egyiket a tepsi aljára helyezzük és beleteszünk 30 dkg őrölt dióbelet, ami össze van keverve 20 dkg cukorral és 4 tojássárgájával.
A tészta másik felét rátesszük a dióra és 2 órát állni hagyjuk.
Azután felverjük a hat tojás fehérjét, hozzá adunk 30 dkg porcukrot. A tészta tetejét, nagyon vékonyan, megkenjük akármilyen lekvárral és azután a habot a tetejére tesszük.
Sütőbe tesszük és szép rózsaszínűre sütjük.
A tésztát egy napig állni hagyjuk és a tepsibe szeleteljük, nem szabad kiborítani.
A tepsi nagysága 25×30 cm.

Manyikától 1956.IX.19.



Hűha!
Ez aztán az igazi!
Recept szerint készült, kivéve a tojáshabot, amelybe 20 dkg cukrot tettünk, ez így tökéletes!!!
175°C-on kb 30 percig sült előmelegített sütőben.
Sárgabarack lekvárt használtunk.
Nagyon kiadós!

 

2012. február 26., vasárnap

Mézes keksz



Hét dkg cukrot,
7 dkg vajat,
két egész tojást,
egy lapos kávéskanál szódabikarbonát,
15 dkg felmelegített mézet,
egy kis reszelt citromhéjat és levet
annyi liszttel gyúrunk össze, amennyit felvesz.
Pogácsa keménységű tésztát gyúrunk belőle.
Egy óráig hideg helyen pihentetjük, majd fél centi vastagra kinyújtjuk, keksz formákkal kiszaggatjuk, lisztezett tepsibe rakjuk, tojással bekenjük és pirosra sütjük.


(Marosvásárhely, 1930-as évek)


Minek nevezzelek 1 (Lekváros-túrós batyu)

Amennyi tehéntúró, annyi margarin és annyi liszt. Egy kis só.
Este meggyúrni, reggel sütni.
Úgy felvágni mint a hájast, ízzel megtölteni.



Ennek sincs címe.
Bárminemű tapasztalati észrevétel jól jönne.

(Marosvásárhely, 1960-as évek)














Noshát, íme, kipróbáltuk, megsütöttük, nagy kétkedések közepette, hogy ez mi, és miért, hol a tojás, a cukor, a sütőpor...stb?
Az eredmény elképesztő!!!
Ilyen rövid idő allat még nem takarítottak el sütit a tálról.
Ahogy készült:
- 30 dkg tehéntúrő (zsíros)
- 30 dkg vaj (margarint nem használunk)
- 30 dkg liszt (ebből 12 dkg rétesliszt)
Este bedagaszva, reggel kinyújtva, lekvárral töltve.
- a töltelék eper, szeder vegyes lekvár
Sült 30 percet, 180 fokon.
Nevezhetjük lekváros-túrós batyunak.

Kakaós szelet

Kakaós szelet 1.

1 tojás
1 üveg jaurt*
1 vizespohár kristálycukor
3 vizespohár liszt
1 kiskanál kakaó
1 kevés szódapor
2 evőkanál lekvár
Citromhéj és vaníliapor
4 evőkanál olaj
10 db diónak a bele


* kb. 2 deci




Előmelegített sütőben, 150 °C-on, kb 30 percet sült.
Szederlekvárt használtunk és kb 2 kanál kakaó került bele.
Vaníliakrémmel töltöttük.
Így sokkal finomabb lett.













Kakaós szelet 2.

1 tojás,
12 dkg zsír, margarin vagy vaj,
1 csésze tej,
25 dkg cukor,
25 dkg liszt,
1 kávéskanál szalakálé,
3 kanál kakaó


(Marosvásárhely, 1960-as évek)


Megsütöttük, recept szerint (margarinnal).
Nagyon finomra sikeredett.
Előmelegített sütőben, 175 °C-on, kb. 25-30 percet sült.

2012. február 25., szombat

Vaníliás kifli

1/2 kg liszt,
30 dkg vaj
25 dkg darált dió
30 dkg porcukor
1/2 rúd vanília vagy 2 csomag por
3 tojássárga és pici szódabikarbóna.

Jól összedolgozni, kinyújtani jó vastagra pohárral félholdakat vágni és megsütni. Ha megsült vaníliás cukorba forgatni.


(Marosvásárhely, 1950-es évek)

Fals tejszínhab és puding

2 leire tejföl*
egy evőkanál cukor,
1 merőkanál tejet cseppenként hozzáadni verés közben amíg kemény hab lesz.
3 tojás fehérjét habbá verni 2 kanál cukorral és a két masszát finoman összekavarni.


Krém

Veszünk egy doboz foszfarint** beletesszük egy lábasba és 1 liter tejet (hidegen) lassan hozzáadunk kavarás mellett, egy kis cukrot és 2 kanál kakaót. (vagy vaníliát). Feltesszük főni és amikor vastagszik levesszük, poharakba tesszük.
(Azután jöhet rá a tejszínhab).


* kb 2 deci
** pudingpor (keményítő és cukor keverék)

(Marosvásárhely, 1950-es évek)

2012. február 24., péntek

Szaloncukor???

30 dkg cukorhoz 7 evőkanál tej ezt cseréplábasba tesszük mikor vastagodik beletesszük az őrölt diót, levesszük és kiborítjuk, az asztalon kavarjuk és felvágjuk.



Tanácstalan vagyok! Sem a sütire (desszert?) nem emlékszem, sem az elnevezésére..
Talán szaloncukor lehet?
Hátha segít valaki?


(Marosvásárhely, 1940-es évek)

Mézespogácsa, mézes keksz

1 fél kiló liszt,
10 deka cukor por,
kevés fahéj,
2 egész tojás,
egy kicsi kanál szódabikarbóna 3 kanál tejben feloldani,
egy és fél deci meleg méz, összegyúrjuk és egy fél centi vastagra kinyújtjuk. Pálinkás pohárral kivágjuk a tetejére egy fél diót ragasztunk és rendes tűznél kisütjük.

Ha keksznek sütjük, akkor késfok vastagra nyújtjuk. Kekszvágóval kivágjuk akkor dió nem kell rá, én azonban szoktam a lisztet előbb egy jó diónyi vajjal vagy zsírral összemorzsolni de nem fontos mert máskülönben is jó és szapora és gyorsan is sül pláne nálatok, jó sütőben ez fog sikerülni


Karácsonyfa-dísz is készült belőle.
(Marosvásárhely, 1940-es évek)

Mimóza szelet

40 dkg liszt, 15 dkg zsír, 1 tojás, pici só, kevés szódapor, 2 evőkanál tejfel.
Ebből puha tésztát gyúrunk, négy egyenlő részre osztjuk, vékony lapokat sütünk.
Ha kihűl, 2-2 lapot, savanykás ízzel összeragasztunk, a lapok közé krém:

3 dl tej, 3 kanál liszt, 1 kanál cukrot péppé főzünk, ha kihűlt, 25 dkg vajat, 25 dkg cukorral habosra kavarunk, hozzá adjuk egy egész citrom héját és levét, a két masszát habosra kavarjuk és az összeragasztott lapokat megtöltjük, a tetejét porcukorral beszitáljuk.

(Marosvásárhely, 1950-es évek)

Mézes dióscsók

30 dkg lisztet összedolgozunk, 10 dkg vajjal és 14 dkg mézzel. Hozzádolgozunk 1 egész tojást és kettőnek a sárgáját, 8 dkg darált diót, 1 citrom reszelt héját és levét, 1 kanál rumot és 1 késhegynyi szódabikarbónát.
Jól összegyúrjuk, kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Világossárgára sütjük.

(Marosvásárhely, 1950-es évek)

Mogyorós szeletek

15 dkg pörkölt, finomra darált mogyorót, vagy mandulát, összekeverünk 5 tojásfehérjének habjával és 15 dkg porcukorral. Liszttel meghintett, vajjal jól kikent tepsiben, lassú tűznél világosra sütjük.
Utána melegen négyfelé vágjuk, a négy részt krémmel megkenve egymásra helyezzük.

Krém: 3 tojássárgáját, 15 dkg porcukorral, 1 deci erős feketekávéval gőzön sűrű krémmé főzzük, majd hűlni hagyjuk. Utána belekeverünk 10 dkg kivert vajat.

(Marosvásárhely, 1950-es évek)

2012. február 22., szerda

Kavart tészta (lepénynek)

4 tojássárgája,
1 csésze cukorral elkavarva,
1 sütőpor,
1/4 liter tejföl,
2 csésze liszt.
Tetejére bármilyen gyümölcs.
10-15 perc sütés után habot rátenni (4 tojásfehérjéhez, 8 kanál kristálycukrot felverni)
Még 10-15 percet sütni.

(Marosújvár, 1970-es évek)

Linzer tészta

Hozzávalók:
25 dkg főtt burgonya,
25 dkg liszt,
10 dkg cukor,
5 dkg őrölt dió,
1 tojás sárgája,
5 dkg zsír vagy olaj,
pici só,
késhegynyi szódabikarbóna,
1 kávéskanál fahéj,
kevés szegfűszeg, citromhéj.
Mindezt gyorsan összegyúrjuk, tetszés szerint kiformáljuk.

(Marosvásárhely, 1928)

2012. február 21., kedd

Almás tészta

2 egész tojást, 40 dkg cukorral kikavarni, hozzátenni még 2-3 evőkanál olajat, 50 dkg liszt, 3 sütőpor, 1 kg reszelt alma – rendre belé kavarni.
Tepsibe teszem és kisütöm, lassú tűznél.
Cukorporral lehintem.


(Marosvásárhely, 1950-es évek)

2012. február 20., hétfő

Olcsó diótorta

4 egész tojást kikavarunk 1/4 kiló cukorral, 16 deka zsírral, 1 citrom levével és héjával, 21 deka törött diót, 1 késhegynyi szódaport, 21 deka lisztet, kevés tejet, jól elkeverjük, sütjük, krémmel és lekvárral töltjük.


(Marosvásárhely, 1950-es évek)

2012. február 19., vasárnap

Diós puszerli

5 tojás, 25 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 30 dkg liszt, 9 dkg darált dió.

A tojások sárgáját a cukorral és citrom reszelt héjával habosra kavarjuk. A végén összevegyítjük a liszttel és a tojások felvert habjával, beletesszük a diót és kikent tepsibe, kiskanállal halmokat rakunk belőle és nem túl forró sütőben megsütjük.

(Marosvásárhely, 1950-es évek)

2012. február 18., szombat

Diós koszorú


35 dkg liszt, 2 tojás sárga, 1 evőkanál ecet, 1 dió nagyságú zsír, 2 kanál tejfel, rétestésztát gyúrunk, sósvízzel.
A tésztát 2 részre osztani, egyiket ceruza vastagságúra kinyújtani, 25 dkg margarint habosra kikavarva rákenünk, a másik részét kinyújtva rátesszük. 3-szor összehajtjuk és kinyújtjuk, közben 20-20 percig pihentetjük.
Késfok vastagságúra nyújtjuk, a 2 tojás fehérjét habosra felverve rákenjük a tésztára. Darabokra vágott diót cukorral összekeverünk és ráhintjük a tésztára.
Csíkokra vágva vagy kimintázva sütjük.

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Bridzs kifli

Megkeleszteni dió nagyságú élesztőt, 1 kockacukor, (tej?).

1/2 kg liszt, 1/4 kg margarin vagy vaj, 1 tojás, 1 evőkanál cukor és amennyi tejfölt felvesz.
1 órát pihenni hagyni.
Tetszés szerint lekvárral megtölteni, ha kihűlt vaníliás cukorba forgatni.


(Marosvásárhely  1960-as évek)

Moravio

5 lejre élesztőt*, 10 kocka cukorral, 1/2 csésze tejben feloldjuk,
30 dkg liszt, 4 tojás sárgája és 10 dkg vaj egy késhegynyi só. Ebből tésztát gyúrunk, 3 részre elosztjuk és egyenként kinyújtjuk és a két szélét zongora lap alakra vágjuk, közepét ízzel megkenjük.
4 tojás fehérjét felverjük, 20 dkg cukrot, 15 dkg őrölt dióval összekeverünk és az ízre tesszük és a két szélét ráhajtjuk.

*kb. 5 dkg

(Marosvásárhely, 1950-es évek)

Székely tészta

21 dkg liszt, 14 dkg vaj vagy zsír, 1 tojás, 7 dkg cukor. Ezt jól összegyúrjuk, kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük marmaládéval és a következő tölteléket tesszük rá:
21 dkg cukor, 4 tojással habosra verni, azután bele teszünk 21 dkg őrölt diót, a tésztára öntjük és megsütjük.




Máshogy (névtelen)

14 dkg cukor por 1/2 kg liszt, 28 dkg vaj, 3 kanál tejfől, 3 tojássárgája, 1 késhegynyi só, ivószóda, összegyúrjuk. A tésztát 3 felé osztjuk, egyformán megsütjük. A lapokat megkenjük marmaládéval.

Krém:
14 dkg cukor, 3 tojás fehérje, 2 vanília por, ezt keverjük 1/2 órát, teszünk egy pici ecetet, ezután a marmaládét megkenjük és a lapokat egymásra rakjuk és mikor kész van betesszük a lerbe pár percig a lapítóval.


(Marosvásárhely, 1950-es évek)

Diós poronyó

28 dkg liszt, 20 dkg vaj, 9 dkg cukor, 4 tojássárgája, 1 késhegynyi szóda(por). Ebből tésztát gyúrunk és tepsibe tesszük és ízzel bekenjük. A tojásfehérjét felverjük jó keményre és 15 dkg őrölt diót, 25 dkg vaníliás cukorral összevegyítjük és a habba tesszük. Összekeverjük és a tésztára tesszük és lassú tűznél kisütjük.

(Marosvásárhely, 1950-es évek)
Megsütöttük ilyen lett és nagyon finom:
Elkészítése nagyon egyszerű és viszonylag gyors is.
150°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc kell.
A habba talán kevesebb cukor is elég lenne, mondjuk 18-20 dkg.
A tésztája egyéb süteményekhez (pl. piték) is tökéletes.

2012. február 17., péntek

Mogyoródesszert

20 dkg porcukor, 20 dkg tisztított amerikai mogyoró, 4 evőkanál rum, 10 szem tisztított mogyoró a díszítésnek. 5 dkg tortabevonó csokoládé, 10 db minyon papír.

A mogyorót olyan finomra daráljuk amennyire csak lehetséges, rászórjuk a porcukrot, rácsorgatjuk a rumot, és alaposan – mint a tésztát – összegyúrjuk. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

A masszát két részre osztjuk. Az egyik adagból 10 egyforma kis diónyi golyót gömbölyítünk, és egy-egy papírhüvelybe rakjuk. Közepükbe nyomunk egy-egy szem mogyorót, hűtőbe rakjuk.
A másik adagot megolajozott alufóliára tesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk és kis téglácskákat vágunk belőle. A mélyhűtőben csonttá dermesztjük. A tortabevonó csokoládét felolvasztjuk, ha langyosra hűlt a kis téglácskák egyik felét belemártjuk.
Sokáig eláll (a hűtőben dobozban).

(Budapest, 1990-es évek)
Ez nem a Nagyi receptje, de a Franckkávés dobozban találtam.

Gesztenyekrém



25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg csokoládé, 10 dkg margarin, 1 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 2 zacskó vaníliás cukor.
A tetejére olvasztott csokoládé (tejszínhab).

(Budapest, 1990-es évek)
Ez nem a Nagyi receptje, de a Franckkávés dobozban találtam.

Szerb húsgombóc

30 dkg darált sertéshúst összekeverünk egy tejben megáztatott kifacsart és összemorzsolt zsemlével, egy nyers tojással, egy kiskanálnyi reszelt vöröshagymával, sóval és törött borssal.
Közben másfél evőkanálnyi zsiradékon fedő alatt megpirítunk egy fej reszelt vöröshagymát, meghintjük evőkanálnyi pirospaprikával, és kevés vízzel felengedve, beleteszünk egy evőkanál paradicsomvelőt. Ízlés szerint megsózzuk, felforraljuk, és a húsmasszából közepes nagyságú gombócokat formázva, ebbe a pörkölt-mártásba helyezzük.
A húsgomócokat 1-2 perc múlva kissé megmozgatjuk nehogy az edény aljára ragadjanak, majd annyi vízzel öntjük le, hogy derékig pörköltlében álljanak. Tíz percig lassú tűzön forraljuk, félidőben megforgatni a húsgomócokat, hogy egyenletesen párolódjanak, majd hozzáadunk 15 deka rizst, megsózzuk, és most már keverés nélkül lassú lángon puhára megfőzzük. Ha kell kevés vízzel pótoljuk a levét, de a végén olyan szósznak kell lennie akár a rizottónak.
Végül a fedőt levéve, tetejét reszelt sajttal hintjük meg és annyi időre toljuk a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon rajta.
Célszerű tűzálló cserép vagy üvegedénybe készíteni és abban adhatjuk asztalra is.


(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Havas kifli

A havas kifli

1 deka élesztő
1 csésze tejföl
1 csésze vaj vagy zsír
1 tojás
annyi liszt, amennyit felvesz
1/4 cukorpor és vanília


(Marosvásárhely, 1950-es évek)

Kati tészta

Kati tészta (Morzsolt)

1/2 liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg cukor, 3 tojássárgája, egy sütőpor, annyi tej amennyit felvesz, citrom héj, vanília por. Ebből három lapot sütünk.

Krém:
3 kanál lekvár, 4 evőkanál cukor, egy kanál kakaó, egy féldarab vajjal összedörzsölni. Az egyik lapot összemorzsolni és tejjel keményre kavarni, majd az előbbi masszával összekeverni.
A három tojás fehérjéből cukorral gőzön habot főzünk és ezzel vonjuk be a tésztát.


(Marosvásárhely, 1970-es évek)

Egrisszósz, egrisleves


Egrisszósz (egresszósz)
-          az egrist zsírban megdinsztelik
-          tárkonyt vágnak bele
-          sót és cukrot ízlés szerint
-          1 tojással, liszttel eresztéket csinálnak, krémszerűre főzik.


Egrisleves

Sós, tárkonyos vízben egrist megfőzzük. Liszttel tojással készült nokedlit szaggatunk bele.
Egy tojással és liszttel eresztéket vagy gyenge barna rántást készítünk és beletesszük. Tetejére paprikás zsírt (tyúkzsír, disznózsír) tehetünk.


Adatközlő: Bakk Mihály (2006.05.13.)
Kézdiszentléleki recept szerint

2012. február 16., csütörtök

Angol keserű

1 liter vörös bor,
1 liter rum,
1/2 liter szesz,
3/4 kg cukor,
2 narancs,
2 citrom karikába vágva,
2 tasak vanília cukor.
Egy hétig érik, közben megrázni.


(Budapest, 1990-es évek)
Ez nem a Nagyi receptje, de a Franckkávés dobozban találtam.

Elkészítettük.
Nos, pia, tehát rossz nem lehet!!!
Finom lett, borból az egri bikavér megfelel, de a szesz helyett kénytelenek voltunk erős vodkát használni, ezáltal egy picit gyenge lett, amolyan igazi "kontyalávaló".
Addig kell összeérlelni, amíg a karikába vágott citrom bele átveszi a keverék színét, vagyis halványvörös lesz (kb. 1 hét). Az egyik narancs helyett grapefruitot vágtunk bele, ettől még finomabb lett.

Annyira tetszett mindenkinek, hogy húsvétra - közkívánatra -, megint elkészítettük, most már szesszel, amit nagy-nagy nehézségek árán, de beszereztük, így még jobb, valamivel erősebb, de tiszta, natúr vodkával is pont olyan finom.

Citromszelet 1

40 dkg liszt, 1 tojás, 7 deka zsír (2-3 kanál), 1 deci meleg tejben feloldunk 1 deka szalakálit. 4 lapot sütünk.

Krém: 1/2 liter tej, 4 kanál liszt, sűrű pépet főzünk.
1 drb vajat (20 dkg), 25 deka porcukorral elkavarunk, citrom héját, levét beletesszük és összekavarjuk a hideg péppel.
2-2 lap közé ízet teszünk, középen a krém, vagy fordítva.

Ez nagyon finom!
(Budapest, 1990-es évek)

Megsütöttük, nagyon finom lett, pont olyan, mint a hajdani, eredeti. 175°C-ra előmelegített sütőben laponként 8-9 perc alatt megsült. Szederlekvárral készült.
A krém lehet a mézes szeletnél használt grízes krém is, a liszt helyett.