2012. május 27., vasárnap

Tiroli pite

20 dkg vajat,
25 dkg liszttel,
2 egész tojással,
1/2 csomag sütőporral,
kevés sóval és
2 kanál borral összegyúrunk.

A tészta egyik felét a tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk és egyenletesen megkenjük 2 egész tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola és 1 citrom reszelt héjának habos keverékével, a tészta másik felét, a töltelékre helyezve tojással kenjük meg, villával több helyen megszurkálva, lassú tűznél sütjük.

(Marosvásárhely 1950-es évek)

2012. május 20., vasárnap

Pehelytorta 2

Készítünk 3 tojásból egy piskótát. 18 dkg diót darabosra vágunk és megpergeljük, 6 tojásfehérjét kemény habbá verünk, 6 kanál porcukorral s a megpergelt diót a habba keverjük. Hideg tepsiben lassú tűznél kisütjük.

Krém: 6 tojássárgát 1 borospohár feketekávét egy merőkanál tejet 6 kanál porcukrot és vaníliát sűrű pépé főzünk. Kihűlve 20 dkg vajhoz kanalanként hozzáadjuk. A habosra kavart krémmel összerakjuk.

A lapokat 2 vágjuk 4 lapot kapok. Alul a piskóta, krém, dióhab, krém és legfelül a piskóta.

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

2012. május 12., szombat

Reform torta

10 tojás fehérjét kemény habnak verve hozzáadunk 28 dkg cukrot 28 dkg diót és vaníliát.
4 részben kisütjük.

Töltelék. 10 tojássárgáját, 25 dkg cukrot 2 dkg kakaót sűrű krémmé főzünk, kihűlés után 1/4 kg habosra dörzsölt vajat adunk hozzá. A lapokat megtöltjük.
(Azelőtt való nap kell elkészíteni.)

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

2012. május 5., szombat

Finom írós

35 dkg liszt
25 dkg margarin vagy vaj,
1 egész tojás
1 kanál ecet
és sós vízzel összegyúrni.
Tovább. mint a hájastésztát.


(Marosvásárhely, 1950-es évek)