2012. szeptember 9., vasárnap

Hecserli bor

10 liter érett rózsabogyót megmosva húsörlőn leőrölünk. Nagy uborkás üveg vagy tiszta cserépedénybe tesszük és 10 liter hidegvizet öntünk rá.
24 órát hagyjuk rajta állni akkor a levét rongyon át leszűrjük.
A moszatra (sic!) ismételten 10 liter vizet öntünk s ezt is 24 múlva leszűrjük s az előbbi léhez vegyítjük.
Az átszűrt összes léhez 7 kg cukrot teszünk. Elkeverjük egész tiszta fakanállal míg felolvad, akkor gyér ronggyal vagy tüllel lekötjük nem hideg helyen (konyha) s ha több, jó meleg pincében hagyjuk, míg kiforr, körülbelül 2-3 hónapig.
Ekkor üvegekbe lehúzzuk és tiszta kifőzött új dugókkal ledugaszolva és pecsételve légmentesen lezárjuk.
 

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

2012. szeptember 2., vasárnap

Sült paprika eltevése

(A vastaghúsú paprikákat- gogos, vagy kápia- forró vaslapon, vagy sütőben megsütjük, egy nagy tálba rakjuk, darált kősóval enyhén meghintjük és kb. egy fél órára letakarjuk, így a héját könnyedén lehámozhatjuk).
Ecetet, olajat töltünk rá, egy ideig állni hagyjuk azután üvegbe tesszük, megint egy ujjnyi olajat töltünk rá, egy óráig lassú tűznél dunsztoljuk.
(a paprikát reggel sütjük és csak délbe rakjuk üvegbe, hogy a vize folyjon le)

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Zöldség paszta

3 kg paradicsom,
30 dkg murok,
30 dkg petrezselyem
2 zeller,
40 dkg hagyma
5-6 cikk fokhagyma
6 vineta,
babérlevél,
1/2 olaj
A paradicsomot megfőzni, vinetát megsütni, a zöldségeket apróra vágni, olajba megdinsztelni, megsózni, kis borsot. Mikor kihűlt az egészet ledaráljuk. A tetejére egy ujjnyi olajat teszünk. Dunsztoljuk.
.

(Marosvásárhely, 1960-as évek)